Ensor Peepshow Parade met inhuldiging van Ensor’s strandcabine

Oostende, donderdag 30 mei – 650 leerlingen van het GO! Ensorinstituut, VTI Oostende en zes basisscholen van scholengroep Stroom trokken deze middag door de straten van Oostende met de Ensor Peepshow Parade.

Deze unieke parade eindigde met de officiële inhuldiging van Ensors Strandcabine, een mobiele tentoonstelling geïnspireerd op Ensors werk ‘De baden van Oostende’.Via de kijkgaten kan er gegluurd worden naar de kunstwerken in de strandcabine, wat een leuke allusie is op het gluren met verrekijkers e.a. in De Baden van Oostende’.

De parade en de inhuldiging zijn het hoogtepunt van een ambitieus kunstproject van het Ensorinstituut. Het maakt deel uit van het stadsfestival ‘De Baden van Oostende’, naar aanleiding van het 75-jarig overlijden van kunstenaar James Ensor.

Netoverschrijdend schoolproject

Uniek aan dit project is dat het een samenwerking is van scholen uit verschillende netten, verschillende richtingen én basis- en secundair onderwijs.

“James Ensor zou ongetwijfeld erg verguld geweest zijn dat deze creatieve samenwerking ontstond, uitgerekend vanuit de school die zijn naam draagt. Wat een origineel concept! Wat een geïnspireerde invulling!” (Wim Vanseveren, intendant Ensor 2024 Oostende)

De kunstafdeling van het Ensorinstituut leidt het project en werkte nauw samen met verschillende andere afdelingen van de school, waaronder Mode, Schoonheidsverzorging en Haarzorg. De afdeling Crossmedia ontwikkelde een interactieve website waar je een exclusief kijkje achter de schermen kan nemen. De website wordt nu omgetoverd tot een virtuele Ensortentoonstelling. De richting architectuur ontwierp Ensors strandcabine.

“Als school die de naam van Ensor draagt, zijn we trots om deel te nemen aan het Ensorjaar 2024. Onze kunstafdeling leidde dit ambitieuze project om een groter publiek te laten kennismaken met het ondeugende sarcasme en de virtuositeit van James Ensor. Piep binnen in Ensors Peepshow-cabine en ontdek een wereld van verrassende kunstwerken!” (Caroline Elias, coördinator van het project voor het Ensorinstituut)

Voor de bouw van de cabine werkte het Ensorinstituut samen met het VTI Oostende. Vier richtingen sloegen er dit schooljaar de handen ineen om de levensgrote strandcabine op te trekken.

“Voor VTI Oostende is het een eer om aan dit project mee te werken in samenwerking met stad Oostende en het Ensorinstituut, ter ere van de iconische Oostendenaar James Ensor. De afdelingen hout, metaal, schilderen en elektriciteit bundelden hun krachten, en het resultaat is een schitterende samensmelting van kunst en techniek. We zijn trots op het teamwork van de leerkrachten en leerlingen van beide scholen.” (Kris Barber, technisch coördinator VTI en verantwoordelijk voor de bouw van de strandcabine).

Sarcasme in de geest van Ensor

Uiteindelijk namen 650 leerlingen deel aan het hele project. Zes basisscholen van GO! Scholengroep Stroom wandelden mee tijdens de parade. GO! Basisscholen Vogelzang, Kroonlaan, Conscience, Vermeylen, Groeiboom en Europa (Bredene) creëerden hiervoor attributen op basis van templates van de kunstleerlingen van het Ensorinstituut. Het hele evenement was een eerbetoon aan James Ensor met kleurrijke reuzemaskers, verrekijkers, gestreepte strandkostuums, spandoeken, slogans en een vleugje sarcasme.

Bezoek nog heel de zomer Ensors Strandcabine

Ensors Strandcabine is nog de hele zomer te bezoeken aan Mariakerke Strand. Meer informatie over Ensor Peepshow vind je via www.ensorpeepshow.be.