GO! Basisschool Arnoldus viert 60-jarig bestaan met officiële opening na renovatie

Volledig nieuwe buitenschil na een grondige renovatie van twee jaar.

Oudenburg, donderdag 14 september 2023 – GO! Basisschool Arnoldus uit Oudenburg onderging sinds 2020 een grondige facelift. Het gebouw staat er sinds 1983. Na bijna 40 jaar was een grote vernieuwing aan de orde.

Warm, droog en proper
Het hoofdgebouw, waar de lagere afdeling school loopt, kreeg een volledige nieuwe buitenschil waardoor de klassen nu voldoende warm, droog en proper zijn. Lekkageproblemen aan het dak en vochtproblemen werden opgelost. Met het oog op het energie- en duurzaamheidsbeleid werden muren geïsoleerd en ramen voorzien van sterk isolerend glas. De school kreeg ook een nieuw verwarmings- en ventilatiesysteem, een nieuwe stookplaats en nieuwe verwarmingselementen.
Daarnaast werd extra ingezet op de veiligheid van de gebouwen. Alle asbest werd weggenomen en er kwam een uitgebreid branddetectiesysteem.

Chris Vandecasteele, algemeen directeur Scholengroep Stroom: ‘De renovatie past bij de doelstelling van de scholengroep om tegen het einde van mijn legislatuur als algemeen directeur (start schooljaar 2025-2026) alle scholen te renoveren of te voorzien van een nieuwbouw.‘

Lichtrijke, open ruimtes met link naar buiten
Niet enkel de buitenkant zit in een nieuw jasje, ook binnenin het gebouw werd hard gewerkt. Er kwamen nieuwe plafonds, er is ledverlichting in alle lokalen en alle klassen kregen interactieve borden.
De klassen werden zo omgebouwd en opgefrist tot aangename, open ruimtes waar leerlingen en leerkrachten graag vertoeven.

Vera Verlinde, directeur GO! Basisschool Arnoldus: “Elke klas op de benedenverdieping heeft nu een deur die uitgeeft op de tuin of de speelplaats. Deze ruimtes worden zo echt het verlengde van de klassen. Het schoolteam ging nadien ook zelf enthousiast aan de slag om de gerenoveerde klassen een nieuw likje verf te geven. We zijn heel trots op het resultaat.”

Project Basiskwaliteit GO!
De renovatie kwam er nadat GO! Basisschool Arnoldus in 2018 een  dossier bij het project basiskwaliteit indiende bij GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school bevond zich toen, met een gebouw waar bijna 40 jaar niets aan gebeurde, in slechte staat.

Koen Pelleriaux, gedelegeerd bestuurder GO!: “Samen met onze scholengroepen beheren we ons patrimonium als een goede huisvader en besteden we de middelen die we krijgen op een doordachte, toekomstgerichte en efficiënte manier. Dat is nodig, want de dotaties zijn al jarenlang ontoereikend. We blijven onze beleidsmakers aanklampen: voor elke euro die het GO! krijgt, zijn er eigenlijk drie nodig om al onze gebouwen naar behoren te kunnen onderhouden en renoveren. Zelfs zes euro als je rekening houdt met de ambitie om te verduurzamen. Elk kind heeft immers recht op een veilige, droge en propere school.”

Tijdens de werken bleef de school open. Er werd in fases gerenoveerd en verhuisd zodat er minimale hinder was voor de schoolwerking. De renovatie kostte 2 007 000 euro.

Feestjaar voor Arnoldus
De afronding van de renovatie valt samen met het 60-jarig bestaan van de school. Dat wordt op vrijdagnamiddag 15 september gevierd met feest op school. Iedereen is welkom om mee te vieren.