Nieuwe doorstroomschool laat proeven van hoger onderwijs

De scholengroep Stroom van het gemeenschapsonderwijs gelooft in de onderwijsvernieuwing en voert die het komende schooljaar door. “We starten op 1 september met Athena, een grote doorstroomschool met 1.380 leerlingen”, zegt algemeen directeur Chris Vandecasteele. Docenten van hogescholen en universiteiten komen er ook gastcolleges geven.

Er komen vanaf 1 september een doorstroomschool Athena (die voorbereidt op hoger onderwijs) en vier domeinscholen: het Vesaliusinstituut (mens en wetenschappen), Ensorinstituut (met onder meer de hotelschool), Mercator (maritiem) en De Studio (methodeonderwijs).

1.380 leerlingen in Athena
“De oprichting van Athena is een belangrijke stap”, zegt Chris Vandecasteele, algemeen directeur. “Het is een doorstroomschool met drie campussen — centrum, Pegasus (Stene) en sportschool Olympus/de Box – waar 1.380 leerlingen les zullen volgen. De eerste en tweede graad komen in Stene, de derde graad in het centrum. In Olympus wordt een zesjarige cyclus aangeboden omdat daar topsport en onderwijs gecombineerd worden.” Schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen) verklaarde onlangs dat ze na het wegtrekken van Howest en KHBO opnieuw hoger onderwijs wil aanbieden in de stad. Daar pikt het gemeenschapsonderwijs meteen op in.
“We zullen vanaf september samenwerken met Howest, HoGent, UGent en de VUB. Hun docenten komen hier gastcolleges geven. Zo kunnen onze leerlingen al proeven van hoger onderwijs. Maar het gaat ook verder dan loutere kennismaking. Zo zullen leerlingen examens kunnen afleggen en op die manier studiepunten voor het hoger onderwijs verdienen. Daarmee kunnen ze dan een vrijstelling krijgen voor de universiteit of de hogeschool.”

Snel tempo
“Maar als je wil samenwerken met hogescholen en universiteiten is een goede infrastructuur belangrijk”, zegt Vandecasteele.
“De nieuwbouw van Pegasus heeft moderne laboratoria. In de campus Centrum worden nu in snel tempo de labs vernieuwd, zodat we meekunnen op universitair niveau. De scholengroep investeert daarin 110.000 euro.”
Verder raakte ook bekend dat de centrale diensten van de scholengroep in 2020 hun intrek zullen nemen in het vernieuwde A-gebouw, waar nu de fietsers de school bereiken in de Leon Spilliaertstraat en dat de twee historische huizen op nummer 26/27 in die straat zullen worden verkocht.

GEMEENSCHAPSONDERWIJS GROEIT
Het gemeenschapsonderwijs ziet zijn leerlingenaantal stijgen.
In de 26 scholen van de GO!-scholengroep Stroom zitten volgens de belangrijke februaritellingen 9.601 kinderen. Dat zijn er 286 meer dan vorig schooljaar. De scholen zijn gevestigd op 32 locaties in Oostende, Bredene, Middelkerke, Gistel, Oudenburg en Koekelare.
“De stijging in het GO! komt bijna volledig voor rekening van het secundair onderwijs en is te danken aan de herprofilering die we doorvoerden en die vanaf volgend schooljaar definitief in werking treddt”, zegt algemaan directeur Chris Vandecasteele van scholengroep Stroom. “Veel leerlingen en ouders maakten nu al de keuze om erbij te zijn.”