12 mei Scholengroep start met verbouwing van 10 miljoen euro, gebouw zal vanaf 2027 drie scholen huisvesten: zo zien de plannen eruit
Het Ensorinstituut ondergaat de komende jaren een forse verbouwing. Het moet – met een prijskaartje van 10 miljoen euro – het grootste project worden in de geschiedenis van Scholengroep Stroom. Tegen de zomer van 2027 zullen naast het Ensorinstituut, ook De Studio en De Branding er hun onderkomen hebben.
Oorspronkelijk werd het gebouw geplaatst om te fungeren als ziekenhuis, maar daar heeft het nooit voor gediend. Al van bij het begin werd het als schoolgebouw ingericht. Ensorinstituut herbergt momenteel 750 leerlingen, maar daar
komen binnen enkele jaren de leerlingen bij van twee andere scholen die deel uitmaken van dezelfde scholengroep.
“We zijn aan een tijd gekomen waarbij we de volledige binnenkant gaan verbouwen conform de huidige onderwijsnormen”, zegt algemeen directeur van Scholengroep Stroom, Chris Vandecasteele. “Je merkt dat het gebouwd werd als ziekenhuis en dat brengt wat beperkingen met zich mee. Dat gaat dan over brede gangen, grote lichten, enzovoort. Daar willen we verandering in brengen. Het project heeft een aardig kostenplaatje van ruim tien miljoen euro, maar dat is nodig om hedendaags innovatief onderwijs te kunnen geven.
Zomer van 2027
Het gaat om een capaciteitsuitbreiding, zodat tegen de zomer van 2027 drie scholen hun intrek kunnen nemen in de vernieuwde gebouwen. “Het Ensorinstituut telt 750 leerlingen, De Branding telt 150 leerlingen en in De Studio zitten 350 leerlingen”, legt de directeur uit. “De leerlingen van die laatste school volgen momenteel nog les in mobiele units op de site Vogelzang. De bedoeling is dat zij tegen de zomer van 2027 dus les zullen volgen in deze gebouwen.”
De verbouwingen zullen in fasen verlopen waarbij verticaal gewerkt wordt. Daarvoor werden de gebouwen in stukken verdeeld. “Uiteraard zullen de leerlingen merken dat er bouwwerken aan de gang zijn in de school, maar van de bouwwerken op zich zullen ze geen last hebben. Daarom hebben we mobiele units voorzien, goed voor een vijftigtal klassen. De bedoeling is dat alle klassen van de zone waar verbouwd wordt, een tijdelijk onderkomen krijgen in de mobiele units. Daarna verhuizen ze naar hun vernieuwde klassen om daarna aan een volgende fase te starten. We proberen die verhuis telkens tijdens de zomervakantie te laten plaatsvinden zodat de leerlingen ook daar geen last van ondervinden”, aldus Vandecasteele.
Grootste project ooit
Volgens de algemeen directeur gaat het om het grootste project in de geschiedenis van de scholengroep. “Nooit eerder stonden we voor dergelijke grote projecten. Naast de verbouwingen van het bestaande gebouw, komt er ook een stuk nieuwbouw. Het zal ook het langstdurend project zijn. De plannen werden getekend door B2AI architects uit Roeselare en de werken zullen uitgevoerd worden door Artes Group uit Kruibeke”, besluit Chris Vandecasteele.
Artikel verschenen in Het Nieuwsblad