Speelplaats op het dak en elke klas zijn eigen toilet: leerlingen Europaschool en Middenschool Bredene volgen vanaf september les in dit nieuwe gebouw

De Europaschool en Middenschool Bredene (GO) worden de eerste scholen met een dakspeelplaats. “Ook vanuit de klaslokalen is er zicht op de Spuikom”, luidt het.

De afwerking van het gebouw aan de Europastraat is na 1,5 jaar een feit: vanaf september nemen de leerlingen er hun intrek en vanaf midden juni zullen ze al eens proefdraaien. De nieuwe school is in de hoogte gebouwd: drie verdiepingen die straks plaats bieden aan 260 kinderen uit de kleuter- en lagere Europaschool en 121 uit de autonome middenschool.

Investering van 5 miljoen

“Er werd 5 miljoen euro geïnvesteerd in een school die nauw aansluit bij het pedagogisch project waarbij steeds meer ingezet wordt op co-teaching. Dat betekent dat er grote ruimtes zijn die je kunt opdelen in kleinere en er twee leerkrachten aan de slag kunnen met één groep. De trappen en gangen bevinden zich ook buiten het gebouw zodat we de klassen groter konden maken”, zegt algemeen directeur Chris Vandecasteele. De kleuters krijgen grote klassen op het gelijkvloers, de leerlingen van het lager zitten in één vleugel van het gebouw.
“Wat we doen in de klas, co-teaching, vertaalt zich in het gebouw. Alles staat in functie van dit innovatieve pedagogische project waarbij differentiatie centraal staat”, zegt Brenda Linskens, directeur van de Europaschool. “Je kunt twee ruimtes opengooien en er één van maken. De speelplaats voor de derde graad bevindt zich op het dak. Speciale netten en afsluiting zorgen ervoor dat de bal niet beneden terecht komt. En elke klas heeft zijn eigen apart toilet. We hebben nu 260 leerlingen en het gebouw laat een groei naar 350 toe.”

Nu al plaats te kort

De dakspeelplaats wordt gedeeld met de middenschool die in de tweede vleugel haar intrek neemt. “We zijn vooral blij dat we de paviljoenklassen aan de Unescostraat kunnen verlaten en in dit nieuwe gebouw aan de slag kunnen”, zegt Kristof Van Loock, directeur van de middenschool. “Het klassieke chemielokaal bestaat niet meer. In de wetenschapsklas komen de technieken uit het plafond naar beneden zodat je de ruimte ook als gewone klas kan gebruiken. Er is ook een keuken en grote ruimtes met veel glas zodat ook wij hier co-teaching kunnen doen. Er stelt zich een luxeprobleem, want er is nu al plaats te kort. We groeiden op 1 jaar van 98 naar 121 leerlingen en voor volgend jaar zijn er al 55 nieuwe inschrijvingen. Daar heeft het nieuwe gebouw zeker mee te maken. Een aantal lessen zullen daarom plaatsvinden in de vroegere Europaschool.”

Artikel verschenen op de website van Het Nieuwsblad