Atlas Atheneum helpt knelpuntberoepen weg te werken door extra studierichting aan te bieden

Het Atlas Atheneum in Gistel heeft goedkeuring gekregen van de Vlaamse overheid om vanaf de start van het volgend schooljaar te starten met een opleiding Maatschappij en Welzijn. “Er is een basisvorming en een specifiek gedeelte”, zegt directeur Davy De Decker.

Het gaat om een opleiding in de dubbele finaliteit, het vroegere TSO. “De opleiding situeert zich in het studiegebied personenzorg”, legt de directeur uit. “Het past perfect binnen onze school omdat we al jaren de opleiding Zorg en Welzijn aanbieden in de arbeidsmarktfinaliteit, het vroegere BSO. We hebben dus de leerkrachten in huis en de infrastructuur om van de opleiding een schot in de roos te maken.”
Maatschappij en welzijn is een theoretisch-praktische studierichting. Zo krijgen de leerlingen een basisvorming en een specifiek gedeelte. In die studierichting is het belangrijk dat leerlingen goed observeren, reflecteren en communicatieve en sociale vaardigheden leren. Ze leggen de focus op gezondheidsbevordering en op het uitvoeren van huishoudelijke taken binnen een gezinscontext.

Knelpuntberoepen wegwerken
“Het is de bedoeling om vanaf het vijfde middelbaar deze studierichting dan de laten uitmonden in de studierichting Gezondheidszorg. De nieuwe studierichting mondt uit in heel wat knelpuntberoepen. Op die manier willen we meewerken aan het wegwerken van de knelpuntberoepen door sterk afgestudeerde jongeren op de arbeidsmarkt te zetten”, besluit de directeur.

Artikel verschenen in Het Nieuwsblad

Tags: