Basisschool wil kinderen stimuleren om per fiets of te voet naar school te gaan

Basisschool Arnoldus gaat het komende jaar van start met het High-Five project. De stad wil zo kinderen stimuleren om met de fiets of te voet naar school te gaan. De methode werkt met een beloningssysteem.

Het was de superheld Five die de aftrap gaf van het project in de Oudenburgse school. Volgens Authier Degryse, medeoprichter van High-Five, is de methode succesvol doordat ze naast een beloningssysteem, ook een spel hebben ontwikkeld. “We hebben een superheld uit een parallel universum”, vertelt Degryse. “Met de gescoorde punten kan je op een online spelplatform opdrachten vervullen en de cadeautjes inruilen. De superheld gaat ook drie keer per jaar bij de scholen langs, daardoor komt het spel echt tot leven.”

Veiliger
Volgens schepen van Mobiliteit, Gino Dumon (Vooruit), missen kinderen die naar school gebracht worden met de auto, belangrijke ervaring in het verkeer. “Stappen naar school is bovendien gezond”, zegt de schepen. “Maar het is ook goed voor het klimaat en veiliger, want er zijn daardoor minder wagens in de directe schoolomgeving. Daarom zullen we nu jaarlijks per school het High Five project uitrollen.”

Virtuele punten
Alle kinderen krijgen een leuke scantag op hun boekentas waarmee ze High-Five palen kunnen tikken op weg naar school. Zo’n High-Five levert de leerlingen virtuele punten op die ze vervolgens weer kunnen inleveren voor prijzen zoals pretparktickets of extra speeltijd. Het is een formule die ook aanslaat in andere gemeenten. Ondertussen neemt tien procent van de Vlaamse gemeenten deel aan het project. “Gemiddeld zien we in de Vlaamse scholen een stijging van 63 procent meer fietsen over een gans schooljaar, in sommige scholen tellen we zelfs een verdubbeling, de grootste stijgingen zien we in de winter”, aldus Degryse.

Artikel verschenen in Het Nieuwsblad