Foodbox zorgt voor boost opleidingen: “Gerechten fijner en van hoger niveau”

De Foodbox aan de Jungbluthlaan in Oostende opende maandagavond officieel de deuren. Voor het Ensorinstituut en het volwassenenonderwijs Scala betekent de nieuwe locatie een boost voor de horecaopleidingen.

In het nieuwe gebouw in de schaduw van de Sint Janskerk heeft het gemeenschapsonderwijs 3,7 miljoen euro geïnvesteerd. Alleen de stoelen uit de oude hotelschool werden gerecycleerd voor het leerlingenrestaurant.
“Op de gelijkvloerse verdieping zijn de ontvangstbalie, de kleedkamers, technische ruimtes en voedselopslagplaatsen. Op de eerste verdieping zitten vier leskeukens en op het tweede ons specialiteitenrestaurant. Dat is drie dagen per week open voor het publiek en is met dertig plaatsen heel vaak volgeboekt”, duidt directeur Barbara Himpens van het Ensorinstituut.
Negentig leerlingen van het tweede tot zevende jaar volgen er les. “De Foodbox heeft een invloed op onze school. In het tweede jaar zitten nu dubbel zoveel leerlingen als vorig jaar.” Ze behalen na het zevende jaar een volwaardig diploma van kok of zaalverantwoordelijke.

Eveline Heyman is een van de tien leerkrachten keuken. “De eindtermen zijn hier hetzelfde als in andere hotelscholen”, zegt ze. “We zijn een kleinere school, maar moeten qua niveau niet onderdoen. De overstap van de oude school aan het station naar de nieuwe Foodbox was een reden om de lat iets hoger te leggen.”
Dat is ook de leerlingen niet ontgaan. “Het nieuwe gebouw is veel aangenamer”, zegt Besma Gadou (zesde jaar). “Ik heb de indruk dat de gerechten fijner en van een hoger niveau zijn. In de keuken is het soms erg stressy, maar dat komt omdat ik liever in de zaal sta.”
“De klanten kunnen ons aan het werk zien in een open keuken. Dat zorgt toch altijd voor wat extra druk”, zegt Xander Lefevere (zevende jaar).

Ook het volwassenonderwijs Scala maakt voor vierhonderd leerlingen gebruik van de Foodbox. “Voor de opleidingen hulpkok, kok, wijnkenner en bakker maken we gebruik van deze nieuwe infrastructuur”, zegt directeur Patrick Vermaut. “We kunnen hier ook terecht voor heel intensieve dagopleidingen waarbij leerlingen in een jaar de diploma’s van kok en secundair onderwijs behalen.”

Artikel verschenen op de website van Het Nieuwsblad