“Het lijkt prutswerk, maar oefening baart kunst”: leerlingen hotelschool Foodbox leren vis fileren

Vis fileren: het lijkt een koud kunstje als je het ziet doen door iemand met ervaring, maar zo simpel is het niet. Dat ondervonden de leerlingen van de Foodbox dinsdag tijdens een workshop. Met de workshops wil Economisch Huis Oostende de Belgische visserij promoten en de Belgische vis meer op de kaart krijgen. “Daarnaast willen we ook jobs in de horeca promoten”, luidt het.

De leerlingen van Foodbox, de hotelschool verbonden aan het Ensorinstituut, kregen dinsdag en workshop vis fileren voorgeschoteld. Gewezen VDAB-instructeur Rafaël Depaepe (62) toonde hen hoe het fileren in zijn werk gaat. Dat de leerlingen nog wat zullen moeten oefenen, is duidelijk. “Er is een techniek om zo veel mogelijk vis van de graat te krijgen, maar het lukt me maar niet”, zegt Jelle Goethals (16). “Het lijkt een beetje prutswerk, maar oefening baart kunst.”
Volgens docent Rafaël is het inderdaad niet moeilijk. De man heeft een heel leven bijna niets anders gedaan. “Bij een platvis heb je een zwarte en witte kant”, zegt Rafaël. “Je start met de witte kant en maakt een sneetje langs de kop, om daarna het mes te draaien om tot de staart op de graat te gaan. Dan maak je de filet los tot aan de middengraat, het puntje van het mes erover en vrijmaken tot aan de kop. Daarna maak je de rest vrij om tot slot de filet eraf te snijden.”

Meer vacatures
Het Economisch Huis Oostende wil met de workshop de doorstroom naar horecaopleidingen, en naar de opleiding tot visfileren in het bijzonder, stimuleren. Het afgelopen jaar werden alleen al bij de VDAB 376 vacatures gepubliceerd. Daarvan zijn er vandaag in Oostende nog 98 vacant, 7 procent meer dan de voorbije jaren. “We willen de lokale visserij steunen”, zegt schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA). “We zorgen er met deze workshops voor dat de producten van de vissers bekend raken bij de toekomstige restaurateurs.”
Bij het Ensorinstituut merken ze dit jaar voor het eerst minder interesse in een horecaopleiding. “Sinds we met de hotelschool van start zijn gegaan, valt er voor het eerst geen stijging van het aantal leerlingen meer te noteren”, zegt leerkracht keuken Eveline Heyman.

Van de zee de pan in
“Normaal komen er elk jaar zo’n tien nieuwe leerlingen bij. De interesse daalt, maar de leerlingen die we nu hebben, komen wel omdat ze het echt willen. De instroom is dan wel minder, er haken tegelijk minder leerlingen af tijdens de opleiding.”
Louna Dugo (17) is vastbesloten om later een job in de horeca uit te oefenen. “Dat is altijd mijn droom geweest”, zegt ze. “Of ik het visfileren al onder de knie heb? Niet echt, maar vis is een mooi product om mee te werken: rechtstreeks vanuit de zee de pan in. Bovendien bestaan er zo veel gerechten en zo veel soorten vis die je op allerlei manieren kan klaarmaken. Het is een puur product.”

Artikel verschenen in Het Nieuwsblad
Foto’s verschenen in Het Nieuwblad en Het Laatste Nieuws

Tags: