24 mei Historisch verzilverde eendenpers en voorsnijwagen uit 1900 krijgen permanente plaats in hotelschool Foodbox: “Beter dan bewaren in een kelder”
Een historisch verzilverde eendenpers en een voorsnijwagen pronken voortaan in de hotelafdeling Foodbox van het Ensorinstituut. Beide voorwerpen stammen uit de negentiende eeuw en werden gebruikt in het vroegere luxerestaurant van het Royal Palace Hotel.
Het gaat om twee bijzondere voorwerpen die gebruikt werden voor de zaalbereidingen in het luxerestaurant. Zo werd de voorsnijwagen gebruikt tot 1929 voor het aan tafel versnijden van gerechten zoals lamsbout en gevogelte. Met de eendenpers werden dan weer sappen uit de karkassen van eenden geperst, om vervolgens – terwijl de gasten toekeken – een heerlijke saus te bereiden. Nadat ze uit gebruik werden genomen, kregen ze een plaats in de voormalige hotelschool ter hoogte van het station.
Poetsen
Evelyne Heyman en Saskia Roelens werken vandaag in de hotelafdeling van het Ensorinstituut, maar zijn beiden oud-leerlingen van de toenmalige hotelschool. “Ik herinner me de eendenpers nog op de toog in het restaurant”, vertelt Evelyne. “Als leerling moesten we de verzilverde pers en chariot – zo heet een dergelijke voorsnijwagen – poetsen tot ze blonken.” De eendenpers werd in de toenmalige hotelschool nog gebruikt tot de eeuwwisseling.
De eendenpers werd gebruikt in het luxerestaurant van het Royal Palace Hotel in Oostende.
Te weinig eer
Na de afbraak van de hotelschool in 2019 bewaarde de stad Oostende de voorwerpen in een depot. In het kader van de tentoonstelling 85 jaar Hotelschool Oostende, samengesteld door heemkring De Plate, werden de voorsnijwagen en de eendenpers opnieuw onder het voetlicht geplaatst in het Stadsmuseum in de Langestraat. De expo liep af op 15 mei 2023. “Ze terug in het depot plaatsen, leek ons te weinig eer voor dergelijke pronkstukken”, zegt schepen van Cultuur, Bart Plasschaert (CD&V). “Cultureel erfgoed dat bewaard wordt in een kelder: daar heeft niemand iets aan.”
De voorsnijwagen of ‘chariot-à-viande’ werd tot 1929 gebruikt en behoort tot de collectie van de stad Oostende.
Didactisch materiaal
Daarom krijgen de objecten nu een mooie plaats in het didactisch restaurant Foodbox in de Generaal Jungbluthlaan. “In september 2014 werd de toenmalige hotelschool door het Ensorinstituut overgenomen en sinds 2019 zitten we op de huidige locatie”, zegt directeur Barbara Himpens. “Hier worden mensen professioneel opgeleid om later in de horeca aan de slag te kunnen. We brengen ze hedendaagse technieken en tendensen bij, maar dat kan niet zonder verder te bouwen op de traditionele technieken en vaardigheden. We zijn dan ook heel blij dat de eendenpers en voorsnijwagen hier een plaats krijgen. Ze krijgen hier niet alleen een mooie plaats, maar ze zullen tevens dienstdoen als didactisch materiaal tijdens de lessen.”
De stad geeft de voorwerpen in permanente bruikleen aan de school. De stad blijft echter eigenaar.
Artikel verschenen in Het Nieuwsblad