Ik ga naar school en volg les … skaten: leerlingen dromen in Oostende van professionele carrière dankzij gloednieuwe opleiding

Een kinderdroom die werkelijkheid wordt. Tien leerlingen kunnen in Oostende – tussen de wiskunde en het Nederlands door – een skateopleiding als keuzevak volgen. Nergens anders in Vlaanderen is dit mogelijk. De jongeren van de eerste graad Eduskate oefenen zo vier uur per week hun tricks in Skatepark De Veiling. “De leerlingen zijn gemotiveerder om hier les te volgen”, ziet Levi Vermote, die de opleiding geeft.

Een leven als professioneel skater en meedoen aan grootste wedstrijden: de jongeren die zich hebben ingeschreven voor de Eduskate-opleiding van Olympus, de sportcampus van Athena in Oostende, zien het al zo voor hen.
Hun nieuwe richting, in samenwerking met de Push Skate Academy, is een onderdeel van Edusport van GO! Atheneum Oostende – Athena en uniek in Vlaanderen. Basketbal, volleybal of voetbal als keuzevak waren er al mogelijk. Van de in totaal 1.400 leerlingen aan de middelbare school, met drie campussen in Oostende, zijn ondertussen al meer dan 200 leerlingen ingeschreven. In de eerste graad krijgen ze – net als de andere leerlingen – een algemene vorming en 28 uren les. Maar tijdens de Lichamelijke Opvoeding wordt er extra getraind binnen hun specifieke sport. Op die manier kunnen ze per jaar 85 extra uren trainen binnen de schooluren.
“Dat kan het verschil maken op een wedstrijd en het zorgt ervoor dat die gasten buiten de schooluren meer tijd hebben om ook op een ontspannende manier met hun hobby bezig te zijn”, zegt lesgever Levi Vermote van de Push Skate Academy.
Met 10 leerlingen is Eduskate onmiddellijk een succes. “Het voordeel is dat de jongeren niets inboeten aan opleiding. Ze volgen evenveel uren les als de andere leerlingen. Ze kunnen ook nog altijd kiezen voor Latijn, en volgen dan een flexibel traject bij ons. Het is ook niet zo dat we iedereen toelaten. Ze moeten enkele basisvaardigheden hebben voor ze mogen beginnen. Ze worden ook beoordeeld en als blijkt dat ze na enkele jaren niet het beoogde niveau behalen, dan wordt ook overlegd met de leerling om een andere richting te kiezen”, vertelt Pedra Everaert, directeur van Athena, campus Pegasus.
In de eerste graad Edusport ligt de focus op ontdekken en verkennen. “In de tweede graad wordt er dan verder uitgediept en in de derde graad zitten al toptalenten die aansluiten bij topclubs wat de andere sporten betreft”, aldus Everaert.

Te mijden: chips en cola

Eduskate is pas gestart op 1 september, maar meteen wordt ambitie niet onder stoelen of banken gestoken. De sport is immers een olympische discipline. “De leerlingen gaan al naar wedstrijden. We werken nu naar het Belgisch kampioenschap, maar twee leerlingen trekken binnenkort ook naar Rotterdam voor een internationale wedstrijd. We hebben daarnaast aandacht voor thema’s als blessurepreventie of voeding. Ze moeten bijvoorbeeld leren dat ze er met chips en cola niet zullen geraken”, vertelt Levi Vermote.
Barend Mortelmans is een van de jongeren die zijn kans waagt. Hij zit in zijn eerste jaar Latijn. “Ik skate nu zo’n 3 jaar. Ik had een skateboard gekregen van mijn papa en ik ben ermee aan de slag gegaan. In de Push Skate Academy leerde ik heel wat bij. Ik ga ook veel surfen als er golven zijn. Ik wil later graag meedoen aan een grote wedstrijd. Het is wel leuk dat ik skaten kan combineren met school. Mijn ouders willen graag dat ik ook een gewoon diploma haal en dat ik Latijn probeer. Het is veel studeren, maar ik ben blij dat ik ook kan skaten.”

Artikel verschenen op de website van HLN