Leerlingen acteren samen met bekende Vlamingen in theaterwandeling ‘Sporen van Spiro’: “Mooie manier om ook theater te leren kennen”

Drie leerlingen staan aan de zijde van enkele bekende acteurs en actrices tijdens de theaterwandeling.
Op de achtergrond het kunstwerk waar de opbrengst heen gaat.

Laura Fiers (17), Delphine Bohy (17) en Sofie Van Dycke (17), leerlingen van Athena campus Centrum in Oostende, zijn binnenkort te zien in een theaterwandeling rond het leven van de Oostendenaars tijdens WOII. Ze krijgen zo de kans om samen te werken met onder andere Andrea Croonenberghs, Wim Danckaert en Guga Baul. “Benieuwd naar hoe het is om met mensen met zo’n ervaring te werken”, zeggen de leerlingen.

‘Sporen van Spiro’ brengt je tussen 8 en 12 mei tot in de catacomben van het Atheneum in de Léon Spilliaertstraat. Tijdens de voorstelling staat het leven van de Oostendenaars tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog centraal. De focus ligt op de verzetsgeest die rondwaarde in de school.

Andere origine
Auteur en leerkracht Nederlands Kathelijn Vervarcke schreef de tekst voor de theaterwandeling. “We willen met het waargebeurde verhaal de twee vergeten weerstanders Honoré Houvenaeghel en Emile Fryns weer op de kaart zetten”, vertelt ze. “We lopen bovendien in de sporen van de familie Spiro, die een lingeriewinkel had op de plaats waar nu vishandel Vispaleis is in de Alfons Pieterslaan. Niemand had eigenlijk door dat ze van andere origine was. Dit stuk gaat over mensen en menselijkheid en niet specifiek over Joden, voor alle duidelijkheid. Het gaat over mensen die het recht op leven verloren.”
De theaterwandeling wordt voor een groot deel gespeeld door bekende acteurs en actrices zoals: Andrea Croonenberghs, Guga Baul, Wim Danckaert en enkel leerkrachten van Athena met enige acteerervaring. Zij worden aangevuld door leerlingen Laura, Delphine en Sofie. Een unieke kans, zo vinden de leerlingen zelf. Vrijdag hadden ze een repetitiemoment en staken ze de koppen voor het eerst bijeen.

Benieuwd
“Dit is super inspirerend”, vertelt Laura. “Je kan zo veel van die mensen leren, want die hebben tonnen ervaring.” Dat wordt beaamd door Sofie. “Ik ben echt wel benieuwd hoe het is om met hen te werken”, zegt ze. “Dit zijn mensen die hun vak door en door kennen. Het zorgt toch wel voor enige zenuwachtigheid.” Ook Delphine kijkt er hard naar uit. Ik heb nooit echt de kans gehad om van deze wereld te proeven. Ik ben altijd vooral met muziek bezig geweest. Dit is een mooie manier om ook theater te leren kennen”, aldus het meisje.
Voor Andrea Croonenberghs is het de eerste theaterwandeling waarbij ze ook met leerlingen werkt. “Ik ben vooral heel nieuwsgierig”, zegt de actrice. “De bedoeling is dat we een viertal keer de koppen bijeen steken om te repeteren en te overleggen. Ik kijk er heel hard naar uit.”

Kunstwerk Emile Fryns
De opbrengst van de theaterwandeling gaat naar de restauratie van het kunstwerk van Emile Fryns dat nog steeds aan de muren van de school hangt. Fryns riskeerde als leerkracht-tekenaar zijn leven voor het vaderland en dat leverde hem twee jaar gevangenisstraf op. Als eerbetoon aan hem wil de school zijn werk laten restaureren. “Dat zou minstens 5.000 euro kosten. Het gaat vooral om vochtschade. Het werk bestaat uit geperst karton en door de jaren is daar vocht ingekomen”, aldus Vervarcke.

Artikel verschenen in Het Nieuwsblad op 15 maart 2024