06 feb Leerlingen Foodbox Ensorinstituut leren koken met minder populaire vissen dankzij NorthSeaChefs: “Leren zo over impact van culinaire keuzes op milieu”
De leerlingen kregen een heuse workshop van de chefs van NorthSeaChefs.
De leerlingen van het zesde jaar restaurant en het zevende jaar specialiteitenrestaurant van Hotelschool van het Ensorinstituut in Oostende kregen maandag de kans om een workshop te volgen met de nadruk op duurzaamheid. De NorthSeaChefs onder leiding van tweesterrenchef Filip Claeys en chef Rudi Van Beylen leerden de leerlingen verschillende bereidingen.
Het gaat om een samenwerking tussen de VLAM en de NorthSeaChefs. In 2024 zullen er verspreid over Vlaanderen tien workshops plaatsvinden, georganiseerd door de VLAM en gefinancierd door OVIS. “We zijn blij dat onze leerlingen de kans krijgen om aan de workshop deel te nemen”, zegt technisch adviseur van de school, Eva Matton. “Onze leerlingen krijgen zo de kans om kennis te maken met duurzaam gevangen vis volgens de seizoenen.”
De NorthSeaChefs werd in 2011 in het leven geroepen onder impuls van Filip Claeys (De Jonkman**) en Rudi Van Beylen (Hof ten Damme). Het project ging van start uit liefde voor de Noordzee en de prachtige producten die het met zich meebrengt met als doel: het promoten van duurzaam gevangen vis. “De workshops zijn een unieke gelegenheid waar topchefs onze chefs in spe inspireren met kook- en bereidingstechnieken voor vis aangeland door onze vissers”, vervolgt Matton. “Ze leren zo bij over duurzame visvangst en over de impact van hun culinaire keuzes op het milieu.”
De leerlingen leren er vooral werken met minder bekende en onbeminde vissen. “In de voormiddag werden allerlei technieken aangeleerd om de vis panklaar te maken en ze krijgen ook een workshop over de verschillende bereidingswijzen. In de namiddag gingen de leerlingen aan de slag in groepjes om aan de hand van een mysterybox een gerecht samen te stellen en te bereiden voor een jury”, aldus Eva Matton.
Artikel verschenen in Het Nieuwsblad