Leerlingen ‘reisbureau Pegasus’ entertainen hele week buitenlandse studenten

De groep buitenlandse studenten bij aankomst in Oostende

De Oostendse leerlingen van Go! Atheneum Pegasus ontvangen deze week studenten uit verschillende buitenlandse scholen en kruipen in de rol van een duurzaam toerismebureau. Op het programma? Strandspelletjes, een gegidste wandeling in Oostende en … een workshop chocolade maken. “Heel leuk om te doen én typisch Belgisch”, zegt Cristina Berenguer uit Spanje.

Deze week zijn leerlingen van verschillende buitenlandse scholen, zoals Instituto de Enseñanza Secundaria Sierra Luna (Spanje), Colegiul National Costache Negri (Roemenië), 6th Gymnasio Larisas (Griekenland) en Instituto Statale Giulia Molino Colombini (Italië) te gast bij Campus Pegasus. De leerlingen organiseren allerlei activiteiten voor hun buitenlandse medestudenten en hun leerkrachten in het kader van duurzaam toerisme. De verplaatsingen in Oostende gebeuren dan ook te voet of met het openbaar vervoer en de activiteiten worden zo gekozen dat de ecologische voetafdruk beperkt is.
“Er zijn activiteiten in Pegasus zelf, waarbij de buitenlandse leerlingen lessen bijwonen en in interactie gaan met onze leerlingen, maar ook buitenschoolse uitstappen worden georganiseerd”, vertelt Joke Borra, coördinator van dit Erasmusproject. “Zo worden er verschillende workshops aangeboden over duurzaam toerisme, maar ook onze eigen burgemeester Bart Tommelein en ook twee travel consultants van TUI geven hun visie over het onderwerp.”

Voor en door leerlingen
“Het belangrijkste is dat de leerlingen zelf organiseren en verbroederen met hun buitenlandse medeleerlingen” zegt Joke Borra. “Zo organiseren ze onder andere een chocoladeworkshop in Brugge, gidsen ze zelf door Brussel en Oostende en voorzien ze ook een ontspanningsprogramma voor buiten de lesuren: strandspelletjes, samen frietjes eten, uit eten gaan, een spelletjesavond, lopen langs de zeedijk en nog veel meer. De leerlingen leren zelf verantwoordelijkheid te nemen, zelfstandig te ondernemen en leren zichzelf ontplooien. Bovendien is deze ongedwongen sfeer dé beste manier om een taal te leren.” Dit is de eerste keer dat ze op Campus Pegasus buitenlandse leerlingen ontvangen en ze hopen om in de toekomst nog meer buitenlandse projecten te mogen organiseren.

Chocolade maken
De buitenlandse studenten hebben de voorbije dagen al leuke activiteiten mogen doen. Zo verkenden ze woensdag Brugge en mochten ze zelf chocolade maken. “Het was een heel leuke ervaring om zelf chocolade te mogen maken”, zegt Cristina Berenguer uit Spanje. “Ik weet dat chocolade iets heel typisch is in België en dus mocht dat niet ontbreken.” De buitenlandse leerlingen zijn al heel blij met wat ze hebben mogen doen. Zo vindt Jose Manuel Montes uit Spanje het internationaal contact en ook de openheid en gastvrijheid van de school heel leuk. “Ik ben heel blij dat ik heb gekozen om mee te doen aan dit project. Het is een mooie ervaring die ik nooit zal vergeten.”

Artikel verschenen op de website van Het Laatste Nieuws

Cristina Berenguer uit Los Barrios (Spanje) en Nanou Deceuninck uit Oostende genoten van de workshop chocolade maken.