Meer scholen sluiten zich aan bij project rond mentaal welzijn bij leerlingen, al 1.750 leerlingen maakten er gebruik van.

Twee nieuwe scholen van Scholengroep aan Zee treden toe tot Okidoo, het project van Kiwanis Mercator Oostende rond mentaal welzijn. Dat ontstond vijftien jaar geleden, en hielp al 1.750 kinderen.

Okidoo (Oostendse Kinderen In Dialoog met Onderwijs en Ouders) ontstond vijftien jaar geleden onder impuls van damesserviceclub Kiwanis Mercator Oostende en is danig gegroeid. Sinds vijf jaar is er een aparte vzw . “Okidoo geeft lessen in het lager onderwijs van beide netten. Mentaal welzijn staat er centraal, waarbij ze zich beter kunnen uiten en in conflictsituaties beter overeen te komen”, zegt Christine Verhaghen van Okidoo.
Gespecialiseerde coaches geven per klas acht sessies waarbij de leerlingen tot rust komen, via mindfulness technieken. Ze doen ook oefeningen over hoe ze in dialoog kunnen treden met andere mensen in conflictsituaties en hoe ze hun emoties of problemen kunnen uiten. “Ook de pandemie heeft een impact op de kinderen. We merken dat de kinderen na de pandemie wel angstiger zijn”, zegt therapeute Bianca Dugardin.

Op matjes

Inmiddels krijgen 1.750 kinderen van de tweede en derde graad van het lager acht sessies per jaar. “We gaan per klas aan de slag en moeten in de school beschikken over een aparte stille ruimte. De kinderen zitten op matjes en dus kan Okidoo niet in de klas. En ook de leerkrachten nemen steeds deel, zodat ze weten wat er leeft en ze bepaalde technieken uit onze sessies kunnen gebruiken in de klas, als het even te heftig wordt”, luidt het.
Door de steun van de stad Oostende, 5.000 euro per jaar, kunnen steeds meer scholen intekenen op het programma. “Mentaal welzijn bij kinderen is erg belangrijk”, zegt schepen Natacha Waldmann (Groen). “We zijn blij dat er scholen bijkomen en dat steeds meer kinderen veerkrachtiger worden gemaakt dankzij het project. Want er wordt van hen steeds meer verwacht.”

Freinetschool De Zonnebloem (Ieperstraat) en leefschool De Vlieger (Rogierlaan) zijn de twee nieuwe scholen van Scholengroep aan Zee in het project. Okidoo werkt momenteel aan de opleiding van zeven nieuwe coaches.

Artikel verschenen op de website van Het Nieuwsblad