Officiële start Beweegschool De Puzzel uit Oostende als eerste en enige in Vlaanderen

Basisschool De Puzzel uit Oostende werd officieel Beweegschool De Puzzel. Onder het motto ‘Actief leren, Anders en Uniek’ krijgen kinderen er vanaf volgend schooljaar minstens vijf uur beweging per week, tijdens en naast de lessen. Kinderen die motorisch vaardig zijn, voelen zich mentaal en sociaal beter, en hebben vaak ook een gezonde taalontwikkeling. Door actief bezig te zijn, wordt de leerstof echt goed opgenomen.

Extra beweging buiten de turnles
Naast de uren turnen krijgen de leerlingen van De Puzzel vanaf volgend schooljaar ook tijdens de vakken wiskunde, taal, Frans en WO extra beweging in de vorm van bewegend leren.
Winny Boey, directeur De Puzzel: ‘De leerkrachten werken onder andere met beweegopdrachten, waarbij de leerlingen actief op zoek moeten naar het antwoord. Alle ruimtes in de klas worden gebruikt en de gang wordt een verlengstuk van de klaswerking. Zo kunnen de leerlingen in kleine groepjes en met actieve werkvormen aan de slag.’
De Puzzel zet ook in op gezonde voeding en een groene schoolomgeving. Er is extra aandacht voor fietsen en zwemmen. Aangepast meubilair, beweegpaden en beweegtussendoortjes verhogen dan weer de aandacht tijdens de schooldag.
Chris Vandecasteele, algemeen directeur Scholengroep Stroom: ‘Voor dit project werkt beweegschool De Puzzel samen met sportschool Athena Oostende campus Olympus. Zo organiseren studenten van de sportschool sportdagen- en klassen voor de leerlingen van De Puzzel. Ook geven ze actieve middagsport op school. Een waardevolle samenwerking tussen scholen in Scholengroep Stroom.’

Uniek in Vlaanderen
Het concept van de beweegschool is uniek in Vlaanderen en De Puzzel is dan ook de eerste en enige school die zich op deze manier profileert. De eerste stappen werden vier jaar geleden gezet tijdens een samenwerking met provincie West-Vlaanderen rond werken en leren in de buitenlucht, weg van het traditionele klaslokaal. Deze methodiek viel in de smaak bij de leerlingen en de leerstof bleef beter hangen.
Twee jaar geleden startte De Puzzel een traject rond Vital schools met Howest Hogeschool om actief leren op de school volledig op de kaart te zetten.  Hierbij werd ook gekeken naar de methodieken in de Zeeuwse beweegscholen, waar al heel wat expertise aanwezig is.
Na een aantal jaar bijscholingen volgen, experimenteren en bijsturen is het leerkrachtenkorps van De Puzzel klaar om op 1 september deze nieuwe manier van actief lesgeven verder op de kaart te zetten.