Oostendse leerlingen ontpoppen zich tot ‘plastic pirates’

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en leerlingen van de Oostendse school ‘De Studio’ trokken vandaag naar het natuurgebied IJzermonding in Nieuwpoort. Ze bonden er de strijd aan met het plastic. Die actie maakt deel uit van een breder onderzoek.

Het is Wereldoceanendag vandaag 8 juni. Een geknipte dag voor een zwerfvuilactie in een natuurgebied dacht het VLIZ en het vond in ‘De Studio’ een geknipte partner. “We richten ons vizier vooral op plastic zwerfvuil”, licht Gert Everaert op. Hij organiseerde het event en is ook leider van het onderzoeksteam rond Ocean and Human Health aan het VLIZ. “Pas als we weten vanwaar dat afval komt, kunnen we er gericht tegen optreden. Samen met de leerlingen deden we staalname om de graad van plastic vervuiling in kaart te brengen. Door burgers bij zo’n onderzoek te betrekken kunnen we alvast sensibiliseren. Het Europese burgerwetenschapsinitiatief heet ‘Plastic Pirates – Go Europe’ en gaat voor schone oceanen en rivieren. In Nieuwpoort werkten de leerlingen van het derde jaar van ‘De Studio’ mee. Ze trotseerden de regen om afval te verzamelen. Aan enthousiasme geen gebrek. Ze stonden ervan te kijken hoeveel afval er in de IJzermonding lag.

Artikel verschenen op de website van Het Laatste Nieuws

Op Wereldoceaandag, 8 juni 2022, zullen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de leerlingen van de Oostendse school ‘De Studio’ samenwerken om plastic zwerfvuil in de Nieuwpoortse IJzermonding in kaart te brengen. De leerlingen zullen hierbij gebruik maken van een door Duitse wetenschappers nieuw ontwikkelde procedure. Het is de eerste maal dat burgers deze procedure in Vlaanderen zullen toepassen.

Plastic zwerfvuil is overal terug te vinden in onze rivieren en estuaria. Om de hoeveelheid plastic terug te dringen is er inzicht nodig in bronnen en hotspots van plastic vervuiling. Deze kennis laat toe gerichte maatregelen te formuleren en de stroom van plastic richting de oceaan te verminderen. Staalnames om de graad van plastic vervuiling in kaart te brengen zijn echter tijdrovend en duur. Burgerparticipatie, zoals in dit voorbeeld, kan de wetenschap een heel eind vooruithelpen en wakkert het bewustzijn rond de problematiek aan.

Het VLIZ en ‘De Studio’ organiseren de staalname in het kader van het MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions) Cluster evenement over Missie Oceaan en Wateren [Europese Commissie en Europees Uitvoerend Agentschap voor Onderzoek (REA)] ter bevordering van de bescherming en het herstel van onze oceanen en wateren door middel van onderzoek en innovatie (O&I).

“Het evenement zal studenten en leerkrachten samenbrengen met onderzoekers en experten om aan te tonen hoe burgerwetenschapsinitiatieven bijdragen tot het verwerven van wetenschappelijke kennis over de bronnen en de wegen van plasticvervuiling. Bovendien zal dit initiatief de wetenschappelijke kennis van de deelnemers verhogen” zegt Dr Gert Everaert, de organisator van het evenement en de leider van het onderzoeksteam rond Ocean and Human Health aan het VLIZ. Hij vervolgt: “We moedigen lokale gemeenschappen aan om hun afval te verminderen en om het bewustzijn over de plasticvervuiling te verhogen. De gegevens die we verzamelen, kunnen lokale regelgevers en regionale beleidsmakers informeren over het formuleren van maatregelen teneinde de stroom van plastic richting de oceaan te verminderen”.

Artikel verschenen op de website van VLIZ