Recordaantal leerlingen in nieuwe hotelschool Foodbox: “Modern, gezellig en prettig hier les te volgen”

De Foodbox draait op volle toeren. De nieuwe hotelschool naast het Ensorinstituut heeft een recordaantal leerlingen en opent op 14 oktober het klantenrestaurant. Ook avondschool Scala maakt volop gebruik van de Foodbox. 

Er staat nog Hotelschool Oostende in kleine letters aan de ingang van het gebouw aan de Jungbluthlaan en ook in de volksmond zal men het altijd zo blijven noemen, maar officieel is het de Foodbox.

“We hebben definitief de site aan het station verlaten. We investeerden 3,8 miljoen euro in de bouw die twee schooljaren duurde en de inrichting van de keukens kostte 200.000 euro”, zegt algemeen directeur Chris Vandecasteele van scholengroep Stroom (GO).
Op de gelijkvloerse verdieping zijn er het onthaal, kleedkamers en koelcellen, op de eerste verdieping vier leskeukens, wasstraat en zaal waar leerlingen koken en bedienen voor hun medestudenten. Op de bovenste verdieping is er een grote open keuken en klantenrestaurant met dertig plaatsen, uitbreidbaar met evenveel plaatsen op het terras.
“In het beroepssecundair zijn er opleidingen restaurant/keuken die leiden naar een diploma chef-kok of maître”, zegt directeur Barbara Himpens. “Leerlingen kunnen al kiezen vanaf het tweede middelbaar en hier ook een zevende specialisatie volgen. In het deeltijds onderwijs leiden we op tot snackbarmedewerker of hulpkok. We pakken ook uit met het zevende jaar werkplek- of duaal leren.”

De Foodbox ligt goed in de markt: het aantal leerlingen steeg van zeventig vorig schooljaar naar honderd nu, een gevolg van de nieuwbouw en professionalisering van de opleiding.
De meeste leerlingen komen uit de regio, zoals Besma Gadou (16): “Ik mis de oude hotelschool aan het station, want ik startte er mijn opleiding en heb er mooie herinneringen aan. We keken erg uit naar onze nieuwe lokalen en die overtreffen onze verwachtingen. Het is modern, gezellig en prettig om hier les te volgen. Tijdens de opleiding leren we zowel koken als bedienen, maar voor mijn later beroep gaat mijn voorkeur toch uit naar zaalverantwoordelijke.”
De tweede test voor de Foodbox volgt op 14 oktober als ook het klantenrestaurant opent. “Op maandag en dinsdag koken onze leerlingen gastronomisch voor klanten. Op donderdag is de bistro open. Prijzen variëren van 8 tot 45 euro. Het publiek bestaat uit familieleden, gewone Oostendenaars en mensen die onze school willen leren kennen”, zegt Impens.
Ook avondschool Scala maakt gebruik van de Foodbox voor 360 volwassenen voor de opleiding kok, VDAB-cursisten, de afdeling bakkerij en drankenkennis/wijnleer.

Artikel verschenen op de website van Het Nieuwsblad