Scholengroep van coronaheldin Tracy bereikt kaap van 10.000 leerlingen

Leerlingenbegeleidster door koning ontvangen uit respect voor speciale aandacht voor leerlingen die achterbleven tijdens coronacrisis.

Algemeen directeur Chris Vandecasteele en leerlingenbegeleider Tracy Verburgh, die door de koning werd ontvangen als coronaheld: ”Een erkenning voor heel ons lerarenteam.”

Voor Scholengroep Stroom is het schooljaar uitstekend gestart: voor het eerst is de magische kaap van de 10.000 leerlingen bereikt én er zijn plannen voor de verbouwing van twee scholen.

In de 16 lagere en 11 secundaire scholen van Stroom (GO!) in Oostende, Bredene, De Haan, Middelkerke, Gistel, Oudenburg en Koekelare noteerden ze bij de jongste telling 10.097 leerlingen of 407 meer dan bij het begin van vorig schooljaar. De stijging is vooral merkbaar in het secundair onderwijs (+260).
“En dat bij een dalende nataliteit waarbij er minder kinderen zijn, we gaan dus dubbel in tegen de trend”, zegt Chris Vandecasteele, algemeen directeur van de scholengroep van het gemeenschapsonderwijs. ”We hebben ons secundair onderwijs duidelijk geprofileerd met twee domeinscholen en één doorstroomschool met drie vestigingen. Dat werpt nu zijn vruchten af.”

Nieuwe wind

Voor ouders en leerlingen is het volgens de directeur duidelijk dat de doorstroomschool de basis is voor verdere studies. “In Athena zitten 1.431 leerlingen en de capaciteit werd berekend op 1.500. Ook de stijging met 54 leerlingen op de campus in Gistel is opmerkelijk. Ook daar waait een nieuwe wind.”
Scholengroep Stroom focust nu op drie nieuwe projecten: een nieuw administratief centrum voor twintig personeelsleden en de avondschool, de renovatie van de site Zonnebloem in de Ieperstraat voor 180 leerlingen van de Freinetschool én een grondige renovatie van hert Ensorinstituut. Naast de 700 leerlingen in het Ensorinstituut zelf wordt ook plaats gemaakt voor 350 leerlingen van De Studio en 150 van De Branding, een project dat meer kansen geeft aan kinderen met een vorm van autisme. In de twee laatste projecten wordt telkens 4 miljoen euro geïnvesteerd.

In andere stad naar school

Het onderwijzend personeel kreeg ook een opsteker want Tracy Verburgh, al zeventien jaar een de slag en sinds vijf jaar leerlingenbegeleider van de eerste graad, werd bij de start van het schooljaar ontvangen door de koning. “Tijdens de coronaperiode had ons team extra aandacht voor leerlingen die niets van zich lieten horen”, zegt de vrouw. “Bij Asia, een van onze leerlingen, was er een precaire thuissituatie waarvoor ik het CLB inschakelde en waarbij we er voor zorgden dat zij in een andere stad naar school kon. Ik was blij verrast toen Asia me daarvoor nomineerde als coronaheld.”
“Eigenlijk deed ik gewoon mijn job en zijn er zo vele collega’s die ook waardevol werk deden tijdens de sluiting van de scholen”, zo gaat Tracy verder. “Asia en ik werden ontvangen door de koning en hadden een onderhoud van een tiental minuten met hem. Het heeft op mij een blijvende indruk gemaakt, maar het is eigenlijk een erkenning voor heel ons lerarenteam.”

Artikel verschenen op de website van Het Nieuwsblad