Secundaire school lanceert vijf nieuwe richtingen in 3de graad: “Zo moeten leerlingen niet veranderen van school”

Athena High School van Scholengroep Stroom lanceert bij de start van het nieuwe schooljaar vijf nieuwe richtingen. Op die manier wil de school, dat net geen 1.500 leerlingen telt, het onderwijs nog beter laten aansluiten bij de interesses en toekomstplannen van de jongeren.

Het gaat om vijf unieke doorstroomrichtingen voor leerlingen met een talenknobbel. Enerzijds gaat het om de richtingen ‘Moderne Talen’ en ‘Taal- en Communicatiewetenschappen’. Anderzijds kunnen de leerlingen ook kiezen voor ‘Bedrijfswetenschappen’ en twee nieuwe STEM-richtingen: ‘Mechatronica’ en ‘Technologische Wetenschappen en Engineering’. De vijf nieuwe studierichtingen combineren technologie, mechanica, elektronica en programmeren.

Evalueren
“In de tweede graad hadden we al richtingen zoals Bedrijfswetenschappen en Moderne Talen”, zegt directeur Berlinda Willaert. “De oude richtingen blijven bestaan, maar nu komt daar ook de derde graad bij. Later gaan we evalueren welke richtingen precies aanslaan, maar voorlopig ziet het er goed uit. Over de vijf richtingen verspreid zitten we nu aan ruim zestig leerlingen van de 250 leerlingen die in het vijfde leerjaar zijn gestart. De nieuwe richtingen zorgen ervoor dat de leerlingen in onze school kunnen blijven.”
Een van die leerlingen is Aiko Cheyns (16). Ze volgt Moderne Talen. “In principe had ik moeten veranderen van school omdat Moderne Talen niet gevolgd kon worden in deze school”, zegt Aiko. “Nu kan dat wel en zo kon ik blijven les volgen in Athena. Daar ben ik blij om.”

Trots
Dergelijke richtingen trekken volgens Oostends schepen van Onderwijs, Natacha Waldmann (Groen), ook leerlingen van buiten Oostende aan. “We zijn daar trots op, ja”, zegt de schepen. “In Oostende hebben we een divers aanbod en dat vertaald zich in de 6.185 leerlingen die schoollopen in het middelbaar onderwijs in Oostende. Daarvan komen maar liefst 1.795 leerlingen van buiten Oostende. Dat betekent dat jongeren van de ruime regio bewust kiezen voor onze stad. Het uitbreiden van het onderwijsaanbod in Athena, maar ook in andere scholen uit Oostende, zorgt ervoor dat die aantrekkingskracht alleen maar groter wordt.”

Artikel verschenen in Het Nieuwsblad

Tags: