Snel groeiende school start op derde locatie op vijf jaar tijd, en het is alweer tijdelijk

In De Studio was het de eerste schoolstart in de nieuwe gebouwen. “De school groeit snel en we hebben de troeven van ons nieuw gebouw nog niet kunnen uitspelen”, zegt de directeur. Maar ook dat nieuwe gebouw is slechts tijdelijk.

De Studio startte vier jaar geleden op een zolderverdieping in de Stuiversstraat. In de middelbare school van het GO! staan het inspireren, motiveren, ondernemen en kritische zin centraal. Er wordt niet gewerkt met klassen, maar in groepen met projecten op het tempo van de leerlingen rond de domeinen natuur- en humane wetenschappen. In de derde graad zijn er ook richtingen rond talen en wetenschappen in combinatie met wiskunde, techniek of gezondheid/welzijn.

Voor het eerst ook derde graad
“Zelfstandig leren en motivatie zijn belangrijk bij ons. We halen daarvoor ASO en TSO door elkaar omdat er leerdoelen zijn in beide richtingen die voor leerlingen belangrijk zijn. Een deel van onze 180 leerlingen komt uit de Freinetschool of leefschool De Vlieger, maar ook ouders van buiten Oostende kiezen bewust voor onze aanpak”, zegt directeur Lodewijck Jonckheere.
En daardoor blijft de school steeds groeien, waardoor zich al tweemaal een verhuis opdrong. Eerst van de Stuiversstraat naar de Spilliaertstraat, en nu naar een prefablocatie met containers op de site Vogelzang. “Dit schooljaar start voor het eerst ook met een derde graad met talen. Veel van die leerlingen hebben de start van de school en twee verhuizingen meegemaakt. Maar er zijn ook veel instromers van andere scholen.”

Werken aan permanente locatie
Al is ook deze locatie slechts tijdelijk. In een vleugel van het Ensorgebouw aan de Jungbluthlaan is de school intussen aan het werken aan een permanente oplossing. “De herinrichting daar zal het mogelijk maken om leerlingen nog individueler te begeleiden en in grote of kleine groepen aan de slag te gaan, zeker als volgend jaar het zesde jaar opgestart wordt.”

Artikel verschenen op de website van Het Nieuwsblad