21 nov Struikelstenen aan schoolpoort herinneren 7 Joodse leerlingen die in Auschwitz vermoord werden tijdens WOII
Zogenaamde struikelstenen voor de schoolpoort van het Koninklijk Atheneum Athena in de Leon Spilliaertstraat herinneren aan de gruwel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden zaterdag geplaatst. Allemaal dragen ze de naam van leerlingen die van de schoolbanken werden geplukt en later in Auschwitz werden vermoord.
Joachim Speier-Hollstein, Regina Szpiro, Henriette Szpiro, Albert Schindler, Hermann Schindler en Simone Schendorf kregen allemaal een struikelsteen. Een zevende leerling, Isidoor Spziro kreeg een zogenaamde struikeldrempel. Hij kon zich immers niet meer inschrijven in de school, door de verordening van de Duitse bezetter die stelde dat Joodse kinderen vanaf het schooljaar 1942-1943 niet meer toegelaten werden tot de officiële scholen. De andere zes kinderen werden van de schoolbanken geplukt en gedeporteerd naar Auschwitz.
De stenen die eigenlijk ‘Stolpersteine’ genoemd worden, zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In de grond worden messing plaatjes van 10 vierkante centimeter op een kassei aangebracht om vervolgens in de grond gecementeerd te worden. De stenen worden geplaatst in het voetpad, voor de laatst gekende en vrijwillig gekozen woonplaats van een slachtoffer van het nazisme, of voor een plaats waar de slachtoffers werkten, of in dit geval school liepen. De eerste stenen werden in Keulen in 1992 geplaatst, als blijvende herinnering aan de slachtoffers die tijdens het naziregime werden gedeporteerd naar een dodenkamp.
De bal ging in de badstad aan het rollen toen Pol De Grave en Robert Declercq met de steun van vijfhonderd Oostendenaars in mei van dit jaar een burgervoorstel indienden op de gemeenteraad. De uiteenzetting werd toen op applaus en een staande ovatie onthaald door de hele gemeenteraad. Het punt werd dan ook unaniem goedgekeurd. Vandaag werden in Europa bijna honderdduizend struikelstenen geplaatst in bijna tweeduizend steden. Oostende maakt sinds zaterdag ook deel uit van die lijst.
Artikel verschenen in Het Nieuwsblad van 20/11/2023