Wannes koost eerst voor Latijn maar gaat nu voor speciale opleiding op het water: “Na negen jaar leer ik nog altijd bij”

De surf- en zeilopleiding aan de Middenschool in Bredene lokt steeds meer tieners. In drie jaar tijd is het aantal leerlingen verdrievoudigd. “Later kies ik wel nog een vak dat meer zal aansluiten bij wat ik echt wil worden”, zegt Wannes (12), een van de enthousiaste jongeren.

“Het eerste jaar waren er vijf leerlingen die als optie watersporten kozen”, zeg directeur Kristof Van Loock van de Middenschool Bredene, onderdeel van Scholengroep Stroom. “Vorig jaar waren ze met elf in het eerste jaar en nu al met zeventien. Corona speelde ons wel wat parten want het tweede deel van vorig schooljaar konden de lessen niet plaatsvinden.”
In het eerste jaar beperken de surf- en zeillessen zich tot twee maanden in het najaar en drie maanden in het voorjaar, gedurende 4 uur per week, afhankelijk van de weersomstandigheden. In het tweede jaar gaan de leerlingen al 5 uur per week en het hele jaar door op de nabijgelegen Spuikom oefenen.

Geen wind

De enige dergelijke opleiding in Vlaanderen stopt voorlopig na de eerste graad. Wie dat wil, kan in Athena (sportschool Olympus) wel de sportrichting in de tweede graad volgen, maar daar worden ook andere sporten gedoceerd.
“In de toekomst willen we ook in de tweede graad het surfen en zeilen aanbieden in een aparte opleiding”, zegt Van Loock nog. “Die keuze doortrekken naar de derde graad is geen optie want de leerlingen kiezen dan voor een beroepsgerichte opleiding.”
Maandag was het prachtig weer. “Er is helaas geen wind op de Spuikom en dus moeten we stabiliteit op de plank oefenen”, luidde het. De enthousiaste leerlingen lieten het niet aan hun hart komen. “Ik heb geen ervaring met zeilen en surfen maar hou wel van het water”, zegt Chinouk (11) uit Bredene. “Ik koos bewust voor deze opleiding en na de derde les valt het echt mee. Ik heb geen toekomstplannen in watersporten. We zien wel hoe dit loopt.”

Geen tweede keus

Wannes (12) uit Oostende surft al sinds zijn derde maar had eerst voor de richting Latijn gekozen. “Zelfs na negen jaar leer ik nog altijd bij”, zegt de jongeman. “Nadien kies ik wel nog een vak dat meer zal aansluiten bij wat ik later wil worden.”
Lesgever en leerkracht lichamelijke opvoeding Sam De Kreyger zegt dat de surf- en zeilopleiding geen tweede keus is voor de meeste leerlingen. “Velen kiezen er bewust voor, er was vooraf ook een testweek. We starten elke les op de Spuikom met een stuk theorie. Uiteraard kijken de leerlingen het meest uit naar het sporten zelf.”

Artikel verschenen op de website van Het Nieuwsblad